Forschen und Lehren im Ausland

Profilieren Sie sich international!

Forschungs- und Lehraufenthalte werden von den Beteiligten individuell organisiert. Dabei können die weltweiten Hochschulkooperationen der Universität Bremen helfen, erste Kontakte ins Ausland herzustellen. Persönliche Kontakte einzelner können durchaus auch zu einer neuen Hochschulkooperation, in Form von Partnerschaftsverträgen im Fachbereichs führen.

Der Deutsche Akademische Auslandsdienst - DAAD bietet in unterschiedlichen Programmlinien auch Fördermittel für Doktoranden, Post-Docs, Wissenschaftler und Hochschullehrer an.

Im Rahmen des EU-Programms ERASMUS können Sie bis zu sechs Wochen lang an einer ERASMUS Partnerhochschule unterrichten und erhalten finanzielle Förderung.

Die Nationale Koordinierungsstelle EURAXESS Deutschland berät und informiert international mobile Forscherinnen und Forscher, die für eine wissenschaftliche Tätigkeit nach Deutschland kommen oder in ein anderes Land gehen möchten.

GIPO e.V. German-Israeli PhD Organisation:
Förderorganisation für den internationalen Austausch von Doktoranden und Wissenschaftlern, stärkt Internationalität an deutschen Hochschulen und die Kooperation deutscher und wissenschaftlicher Forscher, www.gipo-ev.de.

Information zur Forschungsförderung finden Sie im Bereich Forschung.

BremenIDEA out - Research stays of doctoral researchers at international institutions

Doctoral researchers of University of Bremen can receive funding for stays up to 3 months at international research institutions. For funding for field research activities not related to a host institution, please refer to the funding line “01 Impulse” of the Central Research Development Fund. Successful applicants will receive funding in accordance with the IPID4all travel allowances depending on the country of destination [PDF] (62 KB) and the duration of the stay [PDF] (53 KB).

Application documents include:

• Proposal (max. 5 pages) covering information on
  1. Host institution and host professor
  2. Planned dates of stay abroad (the stay may not start before June 15th 2015)
  3. Brief description of your doctoral research project and its funding
  4. Planned activities during your stay and explanation of the relevance for your doctoral research project (you do not need to include any details on the anticipated costs of your stay).
  • Endorsement letter from your supervisor at University of Bremen
  • Invitation letter from the host
  • Letter of Acceptance by doctoral committee (only accepted doctoral candidates are eligible)
  • CV, including list of publications

All documents can be submitted either in English or German language. Please combine all documents into one single pdf and upload it via the online form. The application deadline is May 10th 2015. All applicants will be informed about the funding decision at the beginning of June.

Online application form